Smått & Gott


Inspiration hämtad från skogen


Skaldat och skapat i Rännbergsskogen

Att det bland jägarna i Rännberg finns både skalder och konstnärer i bland annat kökets alla hemligheter är kännt vida omkring. Vi är därför stolta att på denna sida kunna dela med oss av den inspiration och de stora tankar som finns i bland oss.

Redaktionen kan inte alltid garantera publiserade bidrags kvalite.


Godsaker från skogen

Bjud på något gott och gärna något från skogens skafferi, t.ex:

Älgskav med (tratt)kantareller, för 4-6 personer

5-7 hg Benfritt fryst älgkött (rådjur eller hjort går också bra)
2 msk Smör eller margarin
2-4 Stora lökar, grovt skurna
10 Krossade enbär
Ca 3 dl Frysta (tratt)kantareller eller motsvarande mängd av annan svamp
3-6 dl Vispgrädde eller 2 msk Mjöl + mjölk och kaffegrädde
1-2 tsk Kantarellfond eller soja
Salt efter behag
Svartpeppar efter behag

Gör så här:
Lägg köttet i kylskåpet under natten så att det tinar lätt. Flisa det tunt med vass kniv, och bryn köttet i matfettet i en stekpanna eller stekgryta. Tillsätt löken och låt den fräsa halvmjuk. Salta och peppra. Lägg ner det frysta svampblocket att tina och häll samtidigt över grädden och blanda ner de krossade enbären.

Låt alltsammans puttra ca 15-30 minuter (beroende på köttets mörhet), sedan svampen smält. Smaka av med kantarellfond/soja. Den som inte vill använda vispgrädde kan, sedan svampen tinat och all extra fuktighet avdunstat, strö över 2 msk vetemjöl, röra om noga och sedan späda med mjölk och lite kaffegrädde till lagom konsistens.

Kokt potatis eller potatismos eller kokt ris och en frisk sallad passar till liksom lingonsylt.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

alg
Elg suppe á la Else-Marie

Til ca. 8-10 personer:

1 kg elgkött (gerne med ben) (kokes sammen med nedenstående)
1 marvskank fra ko eller gris (kokes sammen med kjött)
500 gr rödbeta
500 gr potatis
1 liten vitkål
1 dl tomatpuré
4 skivor rök bacon
1 matske ättika
4 matsker smör
4 morötter  (plus 2 – 4 til förste kokning af kött)
2 lök  ( plus 1 til förste kokning af kött)
1 selleri
4 matsker vetemjöl
2  lagerblade (2 lagerblade til förste kokning af kött)
4 fed vitlök
1 hel paprika (röt peber) (½ paprika til förste kokning af kjött)
Vatten
Tilbehør: Creme fraise og hakket persilja

 

 

         och skaka posen til vitlökene er fordelt.
                 Skär paprika i små bitar och kom kjött och paprika i suppen.
                 Kok suppen i 10 – 15 minuter.

Serveres med svart bröt, creme fraise och hakket persilja.

Recept i PDF

God appetit. Hilsen Else-Marie